زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

پژوهه مهدوی‌ (کتاب)





«پژوهه مهدوی» اثر علی اکبر مهدی پور ، شامل مجموعه مباحث مهدویت بوده و بیشتر به مسئله مهدویت از نگاه فرق مختلف اسلامی پرداخته است.


۱ - ساختار



کتاب به زبان فارسی و به سفارش کنگره علمی پژوهشی مهدویت ، سازمان تبلیغات اسلامی استان خوزستان، در سال ۱۳۸۸ ش نوشته شده است.
کتاب فاقد مقدمه بوده و مطالب در دو بخش اصلی، ابتدا به مسئله امام شناسی و ضرورت وجود امام پرداخته و سپس موعود باوری و مهدویت در میان فرق شیعی را مورد بررسی و تحقیق قرار داده است.
کتاب یکی از آثار مهم در زمینه مهدویت به شمار آمده و از ویژگی‌های آن، پرداختن به مباحث منجی گرایی در ادیان؛ از جمله اسلام ، مسیحیت ، یهودیت ، زرتشت و دستاوردهای حکومت امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف است.

۲ - گزارش محتوا



بخش اول، بعد از بیان شرایط امام؛ از جمله عصمت ، نص و افضلیت، ضرورت شناخت امام را یادآور شده و ضمن ارائه دلایل عقلی و نقلی بر آن، نقش امام در زدودن تاریکی‌ها را تبیین می‌کند.
مؤلف در ادامه به توضیح واژه و اصطلاح « مهدی » و فرق آن با « هادی » پرداخته و بعد از بیان همسویی‌های بشارت به منجی موعود با روایات اسلامی در ادیان مختلف؛ از جمله مسیحیت، یهودیت، زرتشت و کتب مقدس هندوها، موعود باوری را در مذاهب مختلف اسلامی؛ مانند حنفیه ، مالکیه شافیعه و حنبلیه بررسی می‌کند.

۲.۱ - موعود باوری


دوم، در سه قسمت، به مساله موعودباوری و مهدویت در میان فرقه‌های شیعی پرداخته است:
الف) ویژگی‌های حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف از دیدگاه شیعیان اثناعشری ، به طور فشرده و خلاصه، بیان شده است؛ از جمله: نسب ایشان، مادر بزرگوار، نحوه تولد و شاهدان عینی آن، غیبت صغری، نواب اربعه و مدت سفارت آن‌ها، غیبت کبری و راز بقا و طول عمر .
ب) بعد از بیان بیوگرافی کامل اسماعیل فرزند امام صادق علیه‌السّلام ، موعودباوری در فرقه اسماعیله را بررسی کرده و برخی عقاید ایشان مورد نقد قرار گرفته است؛ از جمله: شش امام بودن یا هفت امامی بودن، هفت ناطق، هفت دور و قائم القیامه.
ج) موعودباروری در میان زیدیه را مورد تحقیق و بررسی قرار داده و به مسائلی؛ از قبیل سیمای زید در آیینه پیشوایانی؛ مانند رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و امیرالمؤمنین علیه‌السّلام ، خروج او از دیدگاه معصومان علیه‌السّلام ، اساتید و شاگردان وی، مهدویت از دیدگاه زیدیه، مدعیان مهدویت از ائمه زیدی، جعل حدیث برای اثبات مهدویت نفس زکیه و... پرداخته است.
از دیگر مباحث این بخش می‌توان به شخصیت وجودی حضرت مهدی در منابع حدیثی شیعه و عامه، مجامع حدیثی اهل تسنن و تشیع، سیری در متون حدیثی صدر اسلام در قرن اول و دوم و بررسی جایگاه افرادی چون سلیم بن قیس، سرگذشت اصول اربعمائه، سیمای موعود در اصول موجود همچون اصل زید زراد، درست بن ابی منصور، جعفر بن محمد بن شریح حضرمی و ابوسعید عباد عصفوری، احادیث غیبت در آثار برجای مانده از دوران پیش از غیبت، نص صریح بر غیبت صغری و کبری از عهد رسالت تا عصر غیبت و کتابنامه غیبت پیش از وقوع آن اشاره کرد.

۳ - وضعیت کتاب



فهرست منابع در ابتدای کتاب آمده است. پاورقی‌ها به ذکر منابع و توضیح برخی کلمات متن پرداخته است.

۴ - منبع


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب مهدویت




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.